Πέμπτη 28 Οκτ 2021

Who's Online

Now online:
  • 12 guests


Σκέψεις: Εύκολα κατακρίνουμε – Δύσκολα επικροτούμε

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Tracks & More - Διάφορα

thinking man bikeΈχει περάσει πάνω κάτω ένας μήνας από την ημέρα που το 1ο πανελλήνιο κύπελλο downhill έριξε την αυλαία του και πραγματικά έχω την εντύπωση πως ελάχιστοι έχουν καταλάβει την σημαντικότητα και την αξία αυτού του εγχειρήματος.
Αιωρείται μια γκρίνια για τα τελικά αποτελέσματα, για τις επιλογές μονοπατιών και για την αρτιότητα της όλης διοργάνωσης.
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι εξαρχής και όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύουσας σημασίας.
ΚΑΝΕΙΣ δεν υποχρέωσε ΚΑΝΕΝΑΝ να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα για αγώνες και δεν μας έβαλε κάποιος το μαχαίρι στο λαιμό.

Δικαίωμα στην κριτική έχουν όλοι αρκεί να είναι καλοπροαίρετη και να οδηγεί κάπου, να χρησιμεύει ως συμβουλή προς βελτίωση της οποιασδήποτε προσπάθειας και να μη στάζει χολή.

Διαβάζοντας την βαθμολογία παρατηρώ ότι βαθμολογήθηκαν 248 αναβάτες κάτι που σημαίνει ότι περίπου 300 άνθρωποι μπήκαν στην διαδικασία να ακολουθήσουν μια προσπάθεια, ο καθένας για τον δικό του λόγο.
Όποιος και αν είναι αυτός.
Από το να ακολουθήσει όλο το καλεντάρι και να μπορέσει να πλασαριστεί στην καλύτερη δυνατή θέση, μέχρι και το να αγωνιστεί σε έναν αγώνα, να βγει τελευταίος (κάτι που κατά πάσα πιθανότητα δεν τον ενδιαφέρει καθόλου) έχοντας να το λέει στους φίλους του, στα παιδιά του, στα σκυλιά του και όπου αλλού θέλει.

Το κύπελλο λοιπόν έδωσε την δυνατότητα και στις δυο αυτές κατηγορίες ανθρώπων να κάνουν ένα όνειρο τους (μικρό για κάποιον, μεγάλο για κάποιον άλλον) πραγματικότητα.
Μόνο και μόνο για αυτό τον λόγο αξίζουν πολλά συγχαρητήρια Στον Σωτήρη Γκόντα στον Μπάμπη Χαϊδεμενάκη, Στον Τίμο Τσιντσινκλόγλου*, Στον Φώτη Σκαρή και στον Γιάννη Μαρίνο που βοήθησαν στο να κάνουν ένα όνειρο πολλών από εμάς πραγματικότητα.
(*φιλαράκι ξεκόλλα, 3 λεπτά μου πήρε να το γράψω).

Μετά το φοβερό αστείο που έγραψα ας συνεχίσουμε με τα σοβαρά...
Το αριθμό των συμμετοχών το έγραψα κυρίως για έναν λόγο. Δεν έχει περάσει πολλής καιρός από μια κουβέντα που είχα με μερικά παιδιά τα οποία ασχολούνται με το downhill πολλά περισσότερα χρόνια απ'ότι εγώ. Η συζήτηση είχε να κάνει για όσα γράφω παραπάνω αλλά το ζουμί της κουβέντας ήταν αυτό που μου είπαν στο τέλος.
Εμείς λέει το 2008 μέχρι και το 2010 ξεκινάγαμε να πάμε σε έναν αγώνα με τον φόβο να μην συγκεντρωθούν οι απαραίτητες συμμετοχές το οποίο αυτόματα σήμαινε την αναβολή του αγώνα. Σήμερα τρέχεις να δηλώσεις συμμετοχή για να μην καλυφθεί το όριο των αθλητών και μείνεις αμανάτος. Πολύ σημαντικές λέξεις για να καταλάβουμε το πως μικρές προσπάθειες όλων μας, έχουν βοηθήσει λίγα χρόνια μετά να φτάσουμε στο σημείο σήμερα να ολοκληρώνεται ένα κύπελλο με περίπου 300 συμμετέχοντες.

Φέτος ήταν 300, του χρόνου θα είναι 400 και πάει λέγοντας. Μόνο καλό έκανε και ίσως πολύ περισσότερο απ'όσο μπορούν να καταλάβουν μερικοί.
Σκεφτείτε λοιπόν όλα τα παραπάνω και συμφωνείτε δεν συμφωνείτε, κάντε μια σύγκριση με αυτό που μας πρόσφερες λίγους μήνες πριν η καλή μας η ομοσπονδία. Ένα φιάσκο μεγατόνων όπως είχα γράψει και εκείνες τις ημέρες.
ΠΡΟΣΟΧΗ... Ένα επιδοτούμενο φιάσκο, γιατί ότι και να γινόταν δεν είχε κανείς τους να χάσει λεφτά, μόνο να κερδίσει και κατά πάσα πιθανότητα να φάει... Παρά την κατά κοινή ομολογία η καλή μας ομοσπονδία αποφάσισε πως το πανελλήνιο πρωτάθλημα 2014 θα διεξαχθεί όπως και πέρσι (με μεγάλη επιτυχία όπως γράψανε στο επίσημο site) στο Καρπενήσι. Όσοι πήγαν έχουν μεν να λένε τα χειρότερα αλλά από πολλούς άκουσα πως οι δυνατότητες του να γίνει κάτι πολύ καλό στο συγκεκριμένο μέρος είναι μεγάλες. Το ελπίζω αλλά δεν το πιστεύω.
Ας μείνουμε όμως λίγο στην επίμαχη λέξη «ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ»
Όλοι ξέρετε τι σημαίνει.
Και ρωτώ... Υπήρξε έστω ένας αγώνας στο κύπελλο που να ήταν επιδοτούμενος; Ρητορική είναι η ερώτηση. Όχι βέβαια... Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλοι οι διοργανωτές έσκαψαν, πότισαν, έτρεξαν και ξύπναγαν με το άγχος του αν θα μαζευτούν οι συμμετοχές ώστε (τουλάχιστον) να καλυφθούν τα έξοδα της διεξαγωγής του αγώνα.
Κάποιοι διοργανωτές μπήκαν μέσα, κάποιοι άλλοι βγήκαν τσίμα τσίμα και οι τυχεροί βγάλαν ένα χαρτζιλίκι για το οποίο τα άκουσαν κιόλας.
Προσωπικά θα ήθελα όλοι οι διοργανωτές να βγάλουν κάτι παραπάνω από ένα χαρτζιλίκι και θα σας εξηγήσω τους λόγους.
Πρώτον τους αξίζει για την προσπάθεια, το τρέξιμο και το άγχος που βιώνουν.
Δεύτερον, όλοι πρέπει να ανταμείβονται. Δυστυχώς τέτοιες εποχές ένας καλός λόγος και πολλά χαμόγελα όσο όμορφα και να είναι δεν είναι αρκετά.
Τρίτο και σημαντικότερο... όταν δεις ότι μια κίνηση σου αποδίδει καρπούς θα επιχειρήσεις να την ξανακάνεις ακόμα καλύτερα, με σκοπό να αυξηθούν τα χαμόγελα, τα καλά λόγια και κυρίως τα έσοδα σου. Ναι είναι κυνικό και καθόλου αγνό αλλά πιστεύω πως σε βάθος χρόνου θα είναι το καλύτερο για όλους μας.

Επίσης μη ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό. Για πρώτη φορά γνωρίζαμε από τον Φεβρουάριο τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων και παρά κάποιες αλλαγές, το πρόγραμμα τηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Δυστυχώς κάποιες πέσανε κοντά η μια με την άλλη και αυτό έκαψε μερικούς αγώνες (καθώς τα οικονομικά όλων μας είναι περιορισμένα) αλλά ακόμα και αυτό πιστεύω πως του χρόνου θα κανονιστεί καλύτερα.

Όσον αφορά τους νικητές πιστεύω πως τα λόγια είναι περιττά. Η βαθμολογία τα λέει όλα. Μπορεί με αυστηρά αγωνιστικά κριτήρια οι νικητές κάθε κατηγορίας να μην ήταν οι ταχύτεροι αναβάτες της χρονιάς, αυτό όμως δεν μειώνει την επιτυχία τους.
Όλοι μέναμε με το στόμα ανοιχτό όταν βλέπαμε τον Κώστα Ανδριώτη να οδηγάει σε ένα δικό του επίπεδο αλλά με σταθερά από πίσω του τον Δημήτρη Οικονόμου. Τον πρώτο τον χτύπησε η ατυχία, τον δεύτερο όχι. Χρειάζεται και η τύχη. Εξάλλου πρωταθλητής αναδείχθηκε ο αμέσως καλύτερος αθλητής της χρονιάς, όχι εγώ...

Στους Junior οι περισσότεροι "μείναμε" με την απόδοση του Σταμάτη Κριεμάδη στην αρχή της χρονιάς αλλά όπως ξέρει και ο ίδιος το σχολείο προηγείται. Ο Νίκος Βασιλακάκος μπούχτισε από μηχανικά προβλήματα και τραυματισμούς, οπότε νικητής αναδείχθηκε ο Πέτρος Ατσαλής ο οποίος ήταν σταθερά στο βάθρο της κατηγορίας, κερδίζοντας και μερικούς αγώνες.

Στους Master που έγινε ο κακός χαμός όλα έδειxναν πως ο Βασίλης Τσιαντίκος δεν έχει αντίπαλο αλλά με τέσσερις παρουσίες όταν κάποιος άλλος μπορεί να κάνει έξι ή εφτά τα μαθηματικά δεν βγαίνουν οπότε ο συνεπέστατος από την αρχή της χρονιάς Βαγγέλης Χριστοφοράκης κατέκτησε τη πρώτη θέση.

Όλα έχουν να κάνουν με βαθμούς και παρουσίες. Αν δεν ήταν έτσι ας δίναμε εξαρχής στους κατά τεκμήριο ταχύτερους (γιατί τους ξέρουμε) κάθε κατηγορίας τον τίτλο του πρωταθλητή και να καθόμασταν σπίτι μας.

Στις κατηγορίες Veteran και Woman δεν υπήρχε ανταγωνισμός καθώς ο Φώτης Σκαρής τον τελείωσε από τις πρώτες αγωνιστικές ενω η Ειρήνη Μαυράκη κέρδισε οποιαδήποτε γυναίκα βρήκε στον δρόμο της.

Φτάνοντας στο τέλος θα ήθελα να τονίσω πως φυσικά και έγιναν λάθη στην διοργάνωση αλλά εμείς είμαστε εδώ γα να τα σχολιάσουμε καλόβουλα και να βοηθήσουμε στο να διορθωθούν. Εξάλλου ποια διοργάνωση έχει ξεκινήσει χωρίς λάθη που στην πορεία διορθώθηκαν. Διοργανώσεις όπως το Champions league και η Euroleague έχουν αλλάξει δεκάδες φορές κανονισμούς και τρόπους διεξαγωγής με σκοπό την βελτίωση τους. Διοργανώσεις που απαρτίζονται από εκατοντάδες μελετητές, οικονομολόγους, παγκόσμια τέρατα του κάθε αθλήματος και ακόμα γίνονται λάθη... Ε δεν θα γίνουν λάθη όταν πέντε παιδιά από πέντε άκρα της Ελλάδας διοργανώνουν κάτι για πρώτη φορά; Λίγη υπομονή και τα φτυάρια μέσα
Τώρα ξεκινάνε όλα...

Καλή χρονιά με πολύ ποδήλατο και προσοχή σε όλους

Keep riding fellas !!! J

Υ.Γ. Περιμένω τα σχόλια σας,τις απόψεις σας και φυσικά διορθώσεις σε ότι πιστεύετε πως έχω λάθος
Σχόλια (17)Add Comment
grshindig
...
γραμμένο από grshindig, Ιανουάριος 08, 2014
souuutt...alliws tha fonaksw ton terminator na sas katharisei olous.....smilies/cool.gif
mene
...
γραμμένο από mene, Ιανουάριος 05, 2014
Παρότι η χώρα που ζούμε είναι ορεινή και με σεζόν σχεδόν 12 μήνες, έχει δηλαδή όλες τις προϋποθέσεις για ένα ευχάριστο και πετυχημένο πρωτάθλημα,εμείς καταφέρνουμε να αναλωνόμαστε σε θέματα που δεν έχουν να κάνουν με την ουσία καθεαυτού. Μήπως τότε το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο αν είναι terminator ή elevetor κλπ;
0
...
γραμμένο από George.Alexiou,, Ιανουάριος 04, 2014
Όταν έγραφα αυτό το άρθρο δεν είχα σκοπό να δημιουργήσω διαμάχη μεταξύ Παρνηθαίων - Υμητταίων και Rest of the World. Σε όποιον δεν αρέσει το Terminator ή το Elevator μπορεί να μην έρθει του χρόνου. Όποιος έρθει δεν έχει δικαίωμα να μιλάει γιατί αυτό μου δίνει να καταλάβω ότι έρχεται μονάχα για την συγκομιδή βαθμών. Αν στο τέλος του φταίει κάποιο από αυτά τα δυο μονοπάτια το θεωρώ τουλάχιστον αστείο.
Αν έπρεπε να βάλω σε μια σειρά τους αγώνες που πήγα φέτος το Terminator θα ήταν τελευταίο στην προτίμηση μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πέρασα καλά.
PIECE BROTHERS και λίγη φούντα να καλμάρετε .
Καλή χρονιά σε όλους.
speleoste
...
γραμμένο από speleoste, Ιανουάριος 04, 2014
Οτι θελει διαβαζει ο καθενας και λεει οτι θελει.Εχει χαρη που δεν δινουν αδεια για αγωνα στην διαδρομη ''Μαυρο'' στην Παρνηθα,να δω εγω ποσοι ''Παγκοσμιοι'' απο εσας θα ερθεται να τρεξετε,που μου θελεται και ''Ροζ''.Οσοι ερχονται για ''Downhill''στην Παρνηθα οι περισσοτεροι κανουν το Elevator το κατω κομματι το ποιο ευκολο...Καντε αυτες τις πιστες που εχουμε και σε καμια 15αρια χρονια γινομαστε και Βουλγαρια...γιατι Καναδα θελουμε 30 και πανω....
speleoste
...
γραμμένο από speleoste, Ιανουάριος 04, 2014
Καλημερα δεν τα ισοπεδώνουμε ολοι ολα και εαν διαβασες το σχολιο που εκανα δεν συγκρινα το Terminator με τις Παγκοσμιες πιστες αλλα ειπα οτι και στο Παγκοσμιο κανουν και πεταλι ας κανουμνε και εμεις οι ''Παγκοσμιοι'' λιγο....(Επειδει ειχαν παραπονεθει μερικοι και για το πεταλι που εχει η πιστα......)
priskos constantinos
...
γραμμένο από priskos constantinos, Ιανουάριος 04, 2014
καλημερα δεν τα ισοπεδώνουμε ολοι ολα και το σχολιο μου καταλήγει κάπως ετσι αν το διάβασες ολο


...Ναι η terminator δεν είναι ούτε μια τρίχα από το whistler park και μακάρι να είχαμε κάτι αντίστοιχο με κάποιο πάρκο του εξωτερικού στην Ελλάδα . Οι πιστές στην Πάρνηθα είναι το μεγάλο σχολειό της αττικής αν καταφέρεις να κανείς την διαφορά σε αυτές τότε έχεις μεγάλη πιθανότητα να κατεβείς και τις υπόλοιπες πιστές της αττικής που είναι και πιο δύσκολες και της Ελλάδα(αυτό ισχύει για τα παιδιά από αττική).Άρα καλό είναι να υπάρχει και στο 2014 μια διαδρομή εντος Πάρνηθας ώστε εκεί να δοκιμαστούν και οι λιγότερο έμπειροι σε συνθήκες αγώνα αυτό θα τους βοηθήσει να αποφασίσουν αν μπορούν να συνεχίσουν στο κύπελλο.
wooferjoe
...
γραμμένο από wooferjoe, Ιανουάριος 03, 2014
οπα παιδια μην τα ισοπεδονουμε ολα.τετοια σχολια θα ηταν καλυτερα να τα κραταγατε για τον εαυτο σας!γελαει ο κοσμος!ο ενας συγκρινει το τερμινειτορ με παγκοσμια πιστα downhill και ο αλλος με το whistler.θα τρελαθουμε τελειως!θα δει κανενας καναδος το τερμινειτορ και μετα θα δει και αυτο το σχολιο και θα βαρεσει χαρακιρι επιτοπου!!
..., Χαμηλά εκτιμώμενο σχόλιο [Εμφάνιση]
speleoste
...
γραμμένο από speleoste, Ιανουάριος 01, 2014
Φαγωθήκατε με το Terminator ρε παιδιά,1ον δεν υπάρχει άλλο μονοπάτι στην Πάρνηθα που μπορούμε να κάνουμε αγώνα(εκτός του elevator στου οποίου έγινε την προηγούμενη χρονιά και είπαμε να γίνει σε ένα καινούργιο)γιατί;Γιατί δεν μας δίνουν άδεια για αγώνες....ΤΕΛΕΙΩΣΕ.2ον Φτιάχτηκε ένα καινούργιο μονοπάτι,είναι τέλειο;όχι,θέλει δουλειά; ναι,αλλά είναι και διασκεδαστικό.Σε περίπου 1χλμ διαδρομή έχει 3 dropakia, το μεγάλο πέτρινο drop, 3 διπλακια, 1 μεγάλο τραπέζι, 2 μεγάλα διπλά και πεταλακι για προπόνηση..ναι ρε μάγκες έχει και πετάλι τι να κάνουμε,όπως στις παγκόσμιες πίστες downhill κάνουν και πετάλι γιατί να μην κάνουμε και στο ασήμαντο Terminator!!!!.......Και για όποιον λέει ότι ξέρει γιατί έγινε ο αγώνας στο Terminator να μας πει και εμάς που δεν ξέρουμε.Να κρίνουμε και να κατακρίνουμε είναι πολύ εύκολο λύσεις και προτάσεις δεν βλέπω να λέγονται μόνο γκρίνια,αλλά δεν πειράζει έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες Δημιουργική Μιζέρια.
Καλή Χρονιά να έχουμε με υγεία πάνω απ'ολα και ένα καλύτερο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κατάβασης 2014.
cherouvim
...
γραμμένο από cherouvim, Δεκέμβριος 31, 2013
Νομίζω οτι το πανελλήνιο κύπελλο ήταν το καλύτερο πράγμα που έχει συμβεί ως τώρα για το dh στην Ελλάδα. Τα όποια λάθη φαίνονται ασήμαντα μπροστά σε αυτό που κατάφεραν διοργανωτές και αγωνιζόμενοι μαζί.
0
...
γραμμένο από alekos o kataktitis, Δεκέμβριος 29, 2013
pes taaaaaaaa
freerider GR
...
γραμμένο από freerider GR, Δεκέμβριος 24, 2013
Το όλο γεγονός δίνει ένα πάτημα στην downhill σκηνή στην Ελλάδα, όπως και αν το δούμε. Συμφωνώ με όλους ότι έγιναν κάποια λάθη (βλ. επιλογή του Τerminator) άλλα δεν αξίζει να μείνουμε σε αυτό. η οικονομική κρίση δημιουργεί την όλη δυσκολία στη διοργάνωση και αυτό πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπ' όψην από κάθε διοργνωτή. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να κατακρίνουμε έτσι εύκολα την πρώτη προσπάθεια που έγινε στη χώρα μας για μια τέοια διοργάνωση, πάρα μόνο να προτείνουμε καλοπροαίρετα πιθανές βελτιώσεις. Εγώ, παραδείγματι, προτείνω του χρόνου, με το καλό, στο επόμενο πρωτάθλημα, ο όποιος αγώνας γίνει στην Αττική να γίνει σε μονοπάτι του Υμηττού (π.χ. το 10, στην κορυφή). Επιλογές υπάρχουν. Στίρηξη και συμμετοχή από μέρους μας χρειάζεται. Καλή επιτυχία και εύχομαι τα καλύτερα για τη διοργάνωση του 2014.
0
...
γραμμένο από George.Alexiou, Δεκέμβριος 19, 2013
χαχαχα...έχεις απόλυτο δίκιο για το πολύς :-)
όσον αφορά τα 25 ευρώ σαν πάγια τιμολόγηση εν μέρει συμφωνώ αλλά σε κάποιους αγώνες όπως για παράδειγμα στα Γιάννενα και κυρίως στην Κύμη τα θεωρώ απολύτως λογικά.
προς demo8... φίλε μου πρώτος αγώνας της χρονιάς ήταν στα Χανιά και όχι στην Πάρνηθα αλλά αυτό δεν αλλάζει τα γραφόμενα σου.Σίγουρα δεν ήταν downhill αλλά άμα δεις την κατάταξη θα συμπεράνεις πως οι κατα τεκμήριο γρηγορότεροι αθλητές πήραν τις θέσεις που τους αντιστοιχούν (αν εξαιρέσεις πάντα τα απρόοπτα). Εγώ πάντως πέρασα υπέροχα στην Πάρνηθα και με λίγη καλύτερη δουλειά χωρίς το κυνήγι του δασαρχείου του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερα. γνώμη μου πάντα... ;-)
Contomaniko
...
γραμμένο από Noteless , Δεκέμβριος 19, 2013
Σχόλια : Πολύ ωραίο άρθρο!
Απόψεις: Θεωρώ και εγώ ότι τα 25 ευρό είναι κάπως τσιμπημένα για την εποχή.
Διορθώσεις: Νομίζω είναι " πολύς " καιρός.(5η παράγραφο.)
elisaiosg
...
γραμμένο από elisaiosg, Δεκέμβριος 19, 2013
Πες τα χρυσόστομε αλεξίου!!!
0
...
γραμμένο από mitsos344, Δεκέμβριος 19, 2013
@demo8, είμαι από Αθήνα και δεν ξέρω γιατί έγινε ο αγώνας στο terminator. Θα μας διαφωτίσεις;

Σίγουρα υπάρχουν καλύτερα μονοπάτια στη γύρω περιοχή, πχ το "ροζ", αλλά νομίζω δεν ήταν εφικτό να παρθεί άδεια για αγώνα σε αυτό το μονοπάτι. Ξέρεις κάτι για αυτό;
demo8
...
γραμμένο από demo8, Δεκέμβριος 18, 2013
εγω αυτο που θεωρω αγκαθι στην διοργανωση φετος ηταν η αρχη και το τελος.Ενα απαραδεκτο μονοπατι στην παρνηθα χρησιμοποιηθικε ενω υπηρχαν αλλα πολυ καλυτερα και ετοιμα(οσοι ειμαστε απο αθηνα ξερουμε καλα γιατι εγινε ο αγωνας στο.......terminator......)και κριμα γιατι ειχαν ερθει παρα πολλα παιδια.Λυπαμαι που καποιοι βλεπουν την διοργανωση ετσι.....αλλα οκ.Αλλα και το τελος δεν ηταν το αναμενομενο για τον λογο οτι μετα απο τοσα ωραια μονοπατια και ειδικα το πηλιο.Ελπιζω αν γινει και του χρονου κρητη να εχει γινει μελετη για κατι αλλο.Δεν με νοιαζει προσωπικα αν καποιος βγαλει λεφτα απο εναν αγωνα,αρκει να μου προσφερει οτι χρειαζετε για να γινει ευχαριστως ο αγωνας,οπως uplift σωστο,και βεβαια ενα μονοπατι αξιοπρεπες.Δεν ζηταω whistler επιπεδο αλλα οχι και terminator ρε παιδια......Τελος απλα αποψη μου ειναι οτι τα 25 ευρω ειμαι αρκετα....ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ 2014 ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ

Γράψε σχόλιο
μικρότερο | μεγαλύτερο

busy