Σάββατο 20 Απρ 2024

Who's Online

Now online:
  • 122 guests


EGS Rd1 - Rogue Pear Enduro - Οδηγική απόλαυση στη ζέστη

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Races - Αποτελέσματα Αγώνων

egs2020 logo coverEnduro Greek Series 2020
1ος αγώνας, Ναύπακτος, 21/6
Rogue Pear Enduro

Οδηγική απόλαυση στη ζέστη

Με έναν όμορφο αγώνα ξεκίνησε και η φετινή αγωνιστική δράση στο EGS, με τις υψηλές θερμοκρασίες να μην περιορίζουν την οδηγική απόλαυση. Το αγωνιστικό παρόν έδωσε και ο τεράστιος Phil Atwill ανεβάζοντας το επίπεδο του συναγωνισμού.

Η αγωνιστική δράση ξεκίνησε αργοπορημένα λόγω Covid-19, αλλά ξεκίνησε δυνατά! Ο Γιώργος Καλτσής είχε δημιουργήσει για μια ακόμη φορά έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα αγώνα με τέσσερις υπέροχες ειδικές -η μια εξ' αυτών καινούρια- στις οποίες δοκιμάστηκαν και διασκέδασαν οι 116 αναβάτες που πήραν εκκίνηση. Εκτός από τις τέσσερις ειδικές όμως, οι αγωνιζόμενοι έπρεπε να καλύψουν μια απλή διαδρομή μήκους 26,5km, με ένα τμήμα της -από την ειδική 2 στην 3 μήκους 6km- σε μέγιστο χρόνο 50 λεπτά (σε περίπτωση καθυστέρησης έπαιρναν ποινή αντίστοιχη με τον χρόνο αργοπορίας τους). Μια επιπλέον δοκιμασία που έπιασε στον "ύπνο" αρκετούς αναβάτες, ακόμη και πρωταγωνιστές.

Τα 26,5km του αγώνα απαιτούσαν 800 μέτρα υψομετρικής ανάβασης και παρά την ζέστη δεν ήταν εξαντλητικά καθώς οι αναβάσεις ήταν σχετικά ομαλές, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα των ειδικών ήταν στη σκιά. Έτσι, οι περισσότεροι έφτασαν στον τερματισμό και άπαντες απόλαυσαν κάθε λεπτό του αγώνα. Βέβαια έπεσε φουλ ιδρώτας και η κατανάλωση νερού της περιοχής αυξήθηκε κατακόρυφα! Για δεύτερη φορά μάλιστα το αγωνιστικό παρόν έδωσε ο κορυφαίος Βρετανός -και Έλληνας πλέον- Phil Atwill που ανέβασε μονομιάς το επίπεδο ανταγωνισμού στον αγώνα.

Η πρώτη ειδική (περσινή 2) είχε μήκος 1,7km και ξεκινούσε με ήπια κλίση και τεχνικές φουρκέτες, είχε μια αρκετά μεγάλη ευθεία με πετάλι και στη συνέχεια, ένα super flow γρήγορο singletrack. Υπέροχη. Η δεύτερη ήταν η καινούρια (μήκος 1km) και ξεκινούσε με πετάλι και κάποια τεχνικά περάσματα και το κάτω τμήμα της περιλάμβανε δύσκολα τμήματα με σφικτές στροφές και μεγάλη κλίση (σε καθαρό χώμα). Η τρίτη ειδική -που ήταν και ο φετινός πρόλογος- είχε μήκος 1,5km και ήταν η πιο νταουνχιλάδικη με ελάχιστο πετάλι. Είχε πολύ καλό χώμα -αν και έβγαλε πούδρα σε σημεία- και απαιτούσε ακρίβεια στην οδήγηση γιατί εύκολα έχανες το πάτημα... Η τέταρτη ειδική (η περσινή 1) ήταν η πιο γρήγορη και ίσως και η πιο εύκολη από τις τέσσερις, αλλά εξίσου απολαυστική και όμορφη. Γενικά οι ειδικές είχαν ποικιλία και ήταν διασκεδαστικές. Το μόνο που έλειψε ήταν ίσως κάποια άλματα, για να πετάξουμε και λίγο στον αέρα!

Στην κατηγορία Men Elite (22-30) δεν είδαμε την μεγάλη μάχη μεταξύ των περσινών πρωταγωνιστών: Ελιασσαίου Γούβη και Γρηγόρη Τσαλαφούτα, καθώς αμφότεροι ήταν απρόσεχτοι και χρεώθηκαν με ποινή στην απλή διαδρομή μεταξύ δεύτερης και τρίτης ειδικής! Ο μεν πρώτος με 36'' ο δε δεύτερος με σχεδόν τρία λεπτά. Τη νίκη πήρε καθαρά ο Phil Atwill (12:04.45) και παρά την πτώση του στην τρίτη ειδική, κατάφερε να επικρατήσει και στη γενική. Δεύτερος -παρά την ποινή- ήταν ο semi-local Ελισσαίος Γούβης, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Πάνος Μπαρδάκης (με ποινή 7''), ο οποίος ήταν ιδιαίτερα σταθερός. Επιστροφή στην αγωνιστική δράση για τον Μήτσο Οικονόμου (έχει διακριθεί τόσο σε αγώνες XC όσο και DH) που τερμάτισε τέταρτος, μόλις 5'' από την τριάδα. Πολύ δυνατές εμφανίσεις έκαναν ο Παναγιώτης Χιόνης και Ηλίας Τσίρης που έδωσαν την δική τους μάχη για την πρώτη εξάδα.

egs20 rd1 podium6


Φέτος είχαμε και μια αλλαγή στην κατηγορίες με την προσθήκη της Men 2 για αναβάτες από 31 έως και 38 ετών. Εδώ, ο ιδιαίτερα προπονημένος downhillάς, Άρης Χατζηγεωργίου (13:15.13) πήρε τη νίκη τερματίζοντας στην έκτη θέση της γενικής. Δεύτερος ήταν ο Ξένος Μπούμπαρης από την Χίο, που πίεσε τον Χατζηγεωργίου μέχρι το τέλος, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Γιάννης Κορφιάτης που είχε και το βάρος της προπόνησης δύο ελπιδοφόρων κοριτσιών. Πολύ καλό αγώνα έκανε ο Ανδρέας Γιάκας (4ος) και ο Κώστας Γιαννακόπουλος (5ος) και κατάφεραν να επικρατήσουν του Βρετανού Matthew Page που συμπλήρωσε την εξάδα. Να σημειώσουμε ότι αυτή η κατηγορία είχε τις περισσότερες συμμετοχές με 27 αναβάτες να παίρνουν εκκίνηση.

egs20 rd1 podium4


Οι πιτσιρικάδες της κατηγορίας Under-21 κυριολεκτικά έκλεψαν την παράσταση και τις πρώτες θέσεις στην γενική, ενώ οι χρόνοι τους ήταν πολύ κοντά σε αυτούς του Phil Atwill! Μεγάλος νικητής -και δεύτερος γενικής- ο ταλαντούχος και φουλ προπονημένος Σωκράτης Ζώτος (12:13.69) ο οποίος έμεινε μόλις 9'' πίσω από τον δάσκαλό και φίλο του, Phil Atwill. Από κοντά (-9'') και ο downhillάς Αλέξανδρος Τοπκάρογλου, ο οποίος αν και αγωνίστηκε με δανεικό ποδήλατο κατάφερε να τερματίσει δεύτερος στην κατηγορία και τρίτος γενικής! Μάλιστα στις ειδικές 3 και 4 έκανε τον ίδιο χρόνο με τον νικητή! Αναμένουμε επικές μάχες μεταξύ των δύο στο μέλλον... Στην τρίτη θέση ανέβηκε ένα ακόμη ανερχόμενο αστέρι, ο Άρης Καμμένος, ενώ τέταρτος ήταν ο σούπερ εντυπωσιακός Fabio Κρανιώτης από την Κέρκυρα. Πέμπτος τερμάτισε ο τοπικός, αλλά και απροπόνητος, Χρήστος Καρβούνης (τον έφαγαν τα όμορφα κορίτσια!), ενώ στην έκτη θέση βρέθηκε ο 13,5 ετών Μάρκος Λαμάρης, ο οποίος μάλιστα ήταν 16ος γενικής!!! Σίγουρα άφησαν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον όλοι οι πρωταγωνιστές της κατηγορίας.

egs20 rd1 podium2


Οριακές μάχες είδαμε στην κατηγορία Masters (39-46) όχι όμως και για τη νίκη. Στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε καθαρά ο έμπειρος Γιώργος Καπώνης (13:20.94) -o οποίος ήταν ένατος γενικής- και πίσω του σφαγή! Ο Γιώργος Κωστόπουλος, ο Κώστας Σηρίβελης και ο Γιάννης Αλούκος έδωσαν τις δικές τους μάχες με πολλές εναλλαγές στις ειδικές, για να τερματίσουν 2ος, 3ος και 4ος αντίστοιχα. Πέμπτος ήταν ο Θανάσης Κρόνης και έκτος ο Κώστας Ζαγορίσιος που είχε έξοδο στην τρίτη ειδική.

egs20 rd1 podium5


Μόλις 10 αναβάτες άνω των 47 ετών, Veterans, αψήφησαν την ζέστη και έδωσαν το παρών, ωστόσο η μάχη για τη νίκη ήταν εντυπωσιακή. Τελικά πρώτος τερμάτισε ο έμπειρος Φώτης Σκαρής (14:45.13) που μπήκε πολύ δυνατά στην πρώτη ειδική, ενώ δεύτερος ήταν ο φίλος και συναθλητής του, Πέτρος Κουντούρης, ο οποίος αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην κατηγορία και έχασε την παρθενική του νίκη για τρία δευτερόλεπτα! Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο ορεξάτος Δημήτρης Ξιφαράς, ακολούθησαν δύο φιλαράκια από τα παλιά, ο Σπύρος Ματιάτος και ο Δημήτρης Σιλέλης (με ποδήλατο XC hardtail!!!) και την εξάδα συμπληρωσε ο Γιώργος Βλασόπουλος.

egs20 rd1 podium3


Έξι κοπέλες αγωνίστηκαν στην κατηγορία Women με την Βάσω Λαζοπούλου (16:47.17) σε άλλο τελείως επίπεδο. Η κορυφαία αθλήτρια mtb enduro -με το εντυπωσιακό παλμαρές στον χώρο του XC- όχι μόνο πήρε τη νίκη, αλλά πλασαρίστηκε και στην 52 θέση της γενικής!!! Δεύτερη η Μαρία Κατσαρού και τρίτη η Ευτυχία Μουζάκη που αποφάσισε τελευταία στιγμή να πάρει εκκίνηση. Δύο νέες κοπέλες η Εύα Μπέκα και η Εβελίνα Ζαφείρη συμπλήρωαν την πρώτη πεντάδα, ενώ η Μαριάννα Χοροζίδη επέστρεψε δυναμικά στην αγωνιστική δράση, αλλά εξαντλήθηκε και υποχρεώθηκε σε εγκατάλειψη.

egs20 rd1 podium7


Στην κατηγορία e-bikes τη νίκη πήρε ο Γάλλος Bertrand Briois (14:39.48) παρά την ποινή ενός λεπτού.

egs20 rd1 podium1


egs20 rd1 poster-Για μια ακόμη φορά ιδιαίτερα ζεστό και φιλικό ήταν το κλίμα του αγώνα. Πολλά χαμόγελα και αίσθηση μιας μεγάλης καλής παρέας. Δυστυχώς η παρέα αυτή συρρικνώθηκε απότομα με μόνο 116 αναβάτες να τολμούν να δοκιμαστούν κόντρα στους πιο γρήγορους στην Ελλάδα -και όχι μόνο.

-Η διοργάνωση ήταν και πάλι υπερβολικά χαλαρή και για μια ακόμη φορά δημιουργήθηκε μεγάλη -και άσκοπη- αναμονή στις τρεις πρώτες ειδικές. Η ομαδική εκκίνηση και η είσοδος στις ειδικές ανά 30'' δεν δουλεύει, τουλάχιστον με την υφιστάμενη διοργάνωση.

-Όμορφα τα 3d printing έπαθλα, με πλαστικό και ξύλο, αλλά θα θέλαμε ένα και για τον έκτο κάθε κατηγορίας.

-Έλειψαν τα free σουβλάκια και μπύρες μετά τον τερματισμό. Πάντως ο Phil Atwill ήταν εκεί χαμογελαστός κερνώντας μπύρες όσο περισσότερους μπορούσε. Μοναδικός αθλητής και σίγουρα μοναδικός άνθρωπος. Το ευχαριστούμε για την παρουσία του.

-Επόμενο ραντεβού στις 17-19 Ιουλίου στον μαγευτικό Παρνασσό για το Rockatreellity Race.

Stay tunned. Έρχεται και το video των Gravity Freaks από τον Άρη Χατζηγεωργίου

Αποτελέσματα εδώ: enduroseries.gr

Κείμενο: Φώτης Σκαρής  gravity freaks logo

Άρθρο: Τίμος Τσιν. 
Photo άρθρου: Natasa Papajim